Velgørenhed er et marked på følelser frem for effekt

Dette er første post i en artikelserie om velgørenhed for investorer og entreprenører.

Velgørenhed er et slags marked. Alene i Danmark er der et udbud af over 1200 velgørende organisationer som alle kan omsætte dine penge til velgørenhed. Desværre er velgørenhedsmarkedet primært reguleret af, hvor mange følelser det kan vække hos donoren – ikke hvor meget “return” der faktisk er for modtagerne.

Årsagen er ganske enkel: i klassiske udvekslinger, er køber og modtager den samme person. Det regulerer markedet, da du stopper med at købe dårlige produkter og køber flere gode produkter.

Men for velgørenhed er modtageren ikke dig selv. Du mærker altså ikke, om din donation omsættes til flest reddede liv eller mest livskvalitet. Det eneste “produkt” du får, er de gode historier og mavefornemmelser fra den velgørende organisations informationsmaterialer. Derfor får organisationer langt flere donationer ved at optimere for donor-samvittighed (personlige historier fra akutte kriser; sult; krig; osv.) frem for at optimere for effekt. Markedet er bogstaveligt talt ikke effektivt.

Udnyt det ineffektive marked: donér effektivt

Ikke overraskende betyder det ineffektive “velgørenhedsmarked”, at der er voldsomt stor forskel på hvilken effekt din donation skaber. De fleste tror, at der kun er omkring 2 gange forskel i effekten, men det er nærmere 10-100x (Caviola et al., 2020). Du kan altså gøre en langt større forskel, alene ved at vælge den rigtige organisation.

For at gøre det lettest muligt, har jeg været med til at starte https://giveffektivt.dk. Giv Effektivt omsætter hver krone til flest mulige reddede liv og mest mulig livskvalitet. Forhåbentlig kan det være med til at genoprette en efterspørgsel på effekt.

Om mig

Jeg har arbejdet 10 år i forskning, hvor jeg har udviklet flere statistiske metoder og undervisningsmaterialer til universiteter, som bruges i store dele af verden. Jeg udvikler Machine Learning modeller for Kamstrup. I mine private investeringer har jeg slået markedet med 30% over de sidste 7 år. Jeg er co-founder og team-lead for https://giveffektivt.dk, som vi vækster efter Lean-Startup principperne.