Drop velgørenheds-feelgood og få 10-100 gange mere for pengene

Dette er anden post i en artikelserie om velgørenhed for investorer og entreprenører. Første artikel var Velgørenhed er et marked på følelser frem for effekt.

Lad mig illustrere hvordan velgørenhedsmarkedet ser ud gennem en investors briller.

Marked A og marked B

Forestil dig, at du kan starte en virksomhed i et af to forskellige markeder. Du er lige kompetent i begge markeder og det kræver den samme indsats. Marked A består af højt specialiserede og relativt ukendte organisationer. Din forventede profit margin er 40% men ingen af dine kolleger investerer i dette marked. Marked B består af store og kendte generalist-organisationer. Din forventede profit margin er blot 2%. Dine kolleger investerer også i marked B og roser dig for at gøre det samme.

Inden for velgørenhed vælger næsten alle donorer desværre at lægge deres penge i marked B – de store og velkendte organisationer (ingen nævnt; ingen glemt). Pengene gør en positiv forskel, men opportunity cost ved ikke at investere i marked A er enorm. Et nyligt estimat er, at de bedste velgørende organisationer opnår 100 gange mere for pengene end de typiske organisationer. Alene blandt verdens mest effektive organisationer er der ca. 10 gange forskel.

Med andre ord vælger mange donorer at hjælpe 1 menneske, uvidende om at de kunne hjælpe 100 mennesker for det samme beløb.

Sådan vælger du marked A

Det grundlæggende problem er, at meget få kender til disse muligheder, fordi få taler om velgørenhed. Din største impact kan derfor være at tale åbent om, hvor du donerer.

I Danmark er https://giveffektivt.dk den primære platform for at maksimere impact af dine donationer. https://dogoodmovement.earth er netop gået live og har de samme donationsmuligheder.

Om mig

Jeg har arbejdet 10 år i forskning, hvor jeg har udviklet flere statistiske metoder og undervisningsmaterialer til universiteter, som bruges i store dele af verden. Jeg udvikler Machine Learning modeller for Kamstrup. I mine private investeringer har jeg slået markedet med 30% over de sidste 7 år. Jeg er co-founder og team-lead for https://giveffektivt.dk, som vi vækster efter Lean-Startup principperne.