Artikelserie: Velgørenhed for investorer og entreprenører

Du kan sætte et markant aftryk på verden ved at donere på den samme måde, som du investerer. Læg følelser og intuitioner til side og se i stedet velgørenhed som maksimering af return-on-investment. “Velgørenheds-return” er vores medmenneskers liv og velvære.

Med dette approach opdager man en række meget omkostningseffektive men oversete organisationer, der giver 10-100 gange mere for pengene.

Artikelserie

Jeg har skrevet en serie posts om denne tilgang til velgørenhed:

  1. Velgørenhed er et marked på følelser frem for effekt. Markedet belønner ikke effektivitet. Det betyder bl.a., at der er et “hul” i markedet som kan udnyttes af den effekt-maksimerende filantrop/donor.
  2.  Drop velgørenheds-feelgood og få 10-100 gange mere for pengene. Markedet belønner indsatser, der vækker vores empati. Læg empatien på hylden og hjælp flere mennesker.
  3. Administrationsprocenten er en dårlig KPI. Administrationsprocent er ikke korreleret med effektivitet. Organisationens metode og målgruppe er langt vigtigere.
  4. Sundhedsforebyggelse giver vækst – akutte kriser er dyre. Lige nu er det uhyre effektivt at masse-forebygge sundhed i verdens fattigste lande. Det redder liv, forhindrer sygdom, øger skolegang, sikrer familieplanlægning og forbedrer nationaløkonomi.
Attribution: unsplash.com.

Hvad du kan gøre

Det grundlæggende problem er, at meget få kender til disse muligheder, fordi få taler om velgørenhed. Din største impact kan derfor være at tale åbent om, hvor du donerer.

I Danmark er https://giveffektivt.dk den primære platform for at maksimere impact af dine donationer. https://dogoodmovement.earth er netop gået live og har nogle af de samme muligheder.

Om mig

Jeg har arbejdet 10 år i forskning, hvor jeg har udviklet flere statistiske metoder og undervisningsmaterialer til universiteter, som bruges i store dele af verden. Jeg udvikler Machine Learning modeller for Kamstrup. I mine private investeringer har jeg slået markedet med 30% over de sidste 7 år. Jeg er co-founder og team-lead for https://giveffektivt.dk, som vi vækster efter Lean-Startup principperne.